Rady a triky

VIANOČNÝ RECEPTÁR PRE VŠETKÝCH

Tradičné, bez lepku a vegánske dobroty

Vianoce sú rozhodne aj o pečení, koláčoch a maškrtení. Ak si odmyslíme narodeniny našich detí či naše okrúhliny, práve vianočné sviatky sú tie, počas ktorých sme ochotní stráviť v kuchyni oveľa viac času ako obvykle. A na výsledok sa teší celá rodina. Poďme si spolu urobiť chute na vynikajúce vianočné pečivo.  Ak aj vy patríte k fanúšikom vianočného pečenia, verím, že vám nasledujúcimi tipmi na rýchle pochúťky inšpirujem.

Linecké vianočné koláčiky (bez lepku a menej sladké)

SUROVINY:

210g bezlepkovej múky Schär Mix C (môžete si namiešať zmes 90g ryžovej,  90g pšenovej, 30g pohánkovej alebo tapiokovej), 140 g masla alebo rastlinného biomargarínu (napr. Alsan Bio), 50g práškového trstinového cukru (stačí pomlieť klasický trstinový cukor v mlynčeku na kávu alebo v nutribulete), 1 žĺtok,   1 ČL kôry alebo šťavy z citróna, obľúbený džem alebo lekvár na potretie koláčikov a práškový cukor na posypanie. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.

POSTUP:

Zo všetkých ingrediencií si vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 1-2 hodiny. (kľudne môžeme aj cez noc).

Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-5 mm a vykrajujeme kolieska. Pečieme na plechu pokrytým papierom na pečenie, v rúre vyhriatej na cca 170 C. Po 8-9 min by mali byť upečené.

Na druhý deň potrieme kolieska obľúbeným džemom, spojíme a posypeme práškovým cukrom.

Linecké vianočné koláčiky (tradičné)

SUROVINY:

220g špaldovej hladkej múky, 140 g masla, 60g práškového trstinového cukru (stačí pomlieť klasický trstinový cukor v mlynčeku na kávu alebo v nutribulete), 2 žĺtky, 1 ČL kôry alebo šťavy z citróna, obľúbený džem alebo lekvár na potretie koláčikov, práškový cukor na posypanie. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.

POSTUP: Rovnaký ako pri recepte lineckých koláčikov bez lepku.

Šuhajdy s arašidovým maslom

SUROVINY:

200g vivani horká čokoláda na varenie, 100g Natu arašidové maslo, Natu lyofilizované jahody na posypanie a papierové košíčky.

POSTUP:

Papierové košíčky si poukladáme vedľa seba. Čokoládu nalámeme na menšie kusy do kovovej misky alebo hrnčeka a rozpustíme nad vodným kúpeľom. Do každého košíčka dáme cca 2PL čokolády a necháme stuhnúť.

Keď je čokoláda tuhá, do stredu každého košíčka dáme cca 1 ČL arašidového masla. Polejeme roztopenou čokoládou a posypeme rozdrvenými jahodami. Necháme stuhnúť a vychutnávame. Skladujeme v chlade.

 

Želám príjemné maškrtenie! Veríme, že si tieto dobroty užijete s vašimi najbližšími a že vám prinesú ten pravý vianočný zážitok. Nech sú vaše sviatky plné radosti, lásky a výnimočných chuťových zážitkov. Šťastné Vianoce a Veselý Nový rok!